BREEAM-NL Excellent gebouw Hoofddorp

De balans tussen lichttoetreding en warmtetoetreding is een dilemma voor veel kantoorgebouwen. Enerzijds willen opdrachtgever en architect vaak graag een transparant gebouw. Anderzijds wil men ook een gebouw met een goed thermisch comfort zonder dat daarvoor grote energetische krachtsinspanningen nodig zijn middels klimaatinstallaties.
 

Een deel van de oplossing is te vinden in het glas. Glas met een zo hoog mogelijke transmissie voor zichtbaar licht en een zo laag mogelijke transmissie in het infrarode deel van het zonnespectrum helpt om de warmtelast te beperken.
 

Een ander deel van de oplossing is de toepassing van zonwering. Uitkragende vaste zonwering is om redenen van windvastheid en beperkte onderhoudsgevoeligheid populair. De zonwerende eigenschappen van dergelijke uitkragende constructies zijn in de meeste gevallen niet goed bekend. Daarnaast maken dit soort constructies vaak geen deel uit van het standaard repertoire waarmee de softwarepaketten voor temperatuursoverschrijdingen kunnen rekenen. Voor een gevelbouwer bepaalden wij de zonwerende eigenschappen voor een samengestelde uitkragende zonwering.

Comments are closed